Οι προκλήσεις, οι δυνατότητες, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την ανάπτυξη των διαδικτυακών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ελευθερία έκφρασης στην ψηφιακή εποχή που συνδιοργάνωσαν αυτήν τη βδομάδα το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, το Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.
Ακαδημαϊκοί από οκτώ χώρες, ειδικοί επιστήμονες, φοιτητές και ενεργοί πολίτες αντάλλαξαν πληροφορίες και σκέψεις κυρίως για τους τρόπους αξιοποίησης των ψηφιακών πρωτίστως Μέσων, όπως επίσης και το αν και πώς η Πολιτεία ή άλλοι αρμόδιοι φορείς θα οριοθετήσουν την ανεξέλεγκτη ελευθερία που διαθέτουν οι χρήστες των Μέσων αυτών, επαγγελματίες και μη.
Ο προβληματισμός επεκτάθηκε και σε ζητήματα που αφορούν στα συμβατικά ΜΜΕ, στη δημοσιογραφική δεοντολογία, στην παιδεία για τα Μέσα, αλλά και στην ανάγκη κατοχύρωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος τόσο διεθνώς, όσο και στην κάθε χώρα – της Κύπρου μη εξαιρουμένης, ειδικά. Επίσης οι σύνεδροι άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις επιστημονικές ανακοινώσεις που καταπιάστηκαν με το επίπεδο ελευθερίας έκφρασης που υπάρχει στις δημοκρατικά ανεπτυγμένες χώρες, όπως επίσης σε χώρες με περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Στην περίπτωση της Κύπρου αναπόφευκτα συζήτηση έγινε και για το υπό διαμόρφωση τροποποιητικό νομοσχέδιο περί τύπου, για το οποία ακροθιγώς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του Βασικού ομιλητή στο συνέδριο (Keynote speaker) Καθηγητή Πέτρου Ιωσηφίδη (City University of London), ο οποίος εστίασε την προσοχή του κυρίως στον τρόπο αξιοποίησης των ψηφιακών Μέσων κατά την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump και στην εκστρατεία του Brexit.
Σημαντικές από κάθε άποψη κρίνονται επίσης οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, είτε με τη μορφή ομιλίας, είτε με τη μορφή χαιρετισμού, από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των οργανωτών.
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν το ΡΙΚ και το ΚΥΠΕ, ενώ Μέγας Χορηγός ήταν η RCB Bank.